Blog Post

De top 5 beste Wifi Routers van 2018

De top 5 beste Wifi Routers van 2018

De top 5 beste Wifi routers van 2018

Als je internet hebt, heb je naast een modem vaak ook een WiFi router of accespoint. Een betere router kan het verschil zijn tussen veel ergenissen, en familie stress.

Daarnaast wordt jouw internet veiliger, en sneller met de beste router. Klinkt leuk, maar wat doen deze apparaten eigenlijk? Wat is het verschil en waar moet je op letten bij een Goede Routerrouter


Basis beginselen voor het uitzoeken van de juiste router voor jou

Laten we beginnen met het verschil tussen een modem en een router. Wanneer je internet afneemt, komt dit via een kabel (ADSL of glasvezel) binnen en dit signaal moet vervolgens vertaald worden. De modem is het apparaat wat deze ruwe verbinding omzet in internet zoals jij dit kent.
Vervolgens wordt dit signaal verzonden naar de router, de router dient als een regelaar, hij verdeelt namelijk het internetsignaal over de verschillende apparaten en kan (afhankelijk) van het model tot in het kleinste detail worden geconfigureerd.

Tegenwoordig hebben meer en meer mensen maar één apparaat in de meterkast staan en dit veroorzaakt veel verwarring over of het nou een modem of router is. Veel internetproviders zoals Ziggo leveren tegenwoordig een twee-in-één oplossing, namelijk een modem met een ingebouwde router. Zo hoef je verder geen kabels te trekken en heb je één centraal punt voor al je aansluitingen. Ideaal, toch? Niet helemaal


De fanatieke gebruikers onder ons ondervindt al snel last van een draadloze netwerkverbinding die zich in de meterkast bevindt. Zo is een verbinding over WiFi minder snel over WiFi en gaat er meer data verloren bij standaard routers die je krijgt van je internetprovider. De verbinding kan ook nog eens verstoord worden door andere apparaten. Met de beste routers die we benoemen in ons artikel wordt dit al verwaarloosbaar. Echter maar er blijft altijd de factor van afstand, hiervoor heb je bijvoorbeeld een WiFi Versterker voor nodig of een Accespoint. Een Ethernet-kabel kan soms ook een oplossingbieden bij lange afstanden of dikke betonnen muren. Maar over het algemeen bespaar je veel kosten aan versterkers en accesspoints al je de keus neemt om de beste router te kopen!


1 Nighthawk R7000

De Nighthawk R7000 is een router van Netgear die de mogelijkheid biedt om super hoge snelheden te halen via het draadloze netwerk, zo haalt ie wel 1300 mbps op 5.0 GHz en 600 op 2.4 GHz. Daarnaast beschikt deze router over Quality of Service (QoS) die prioriteit geeft aan gaming en streaming diensten, zo wordt jouw Netflix of Call of Duty niet verpest door je partner die besluit dat ze alle seizoenen van Pretty Little Liars moet hebben! Waar de prijs inderdaad wat hoger ligt, heb je écht kwaliteit voor je geld en kun je zeker nog jaren vooruit met deze router. Onthoud wel dat dit geen modem is, je moet de router wel aansluiten om het modem.​

Zorg wel dat je dit met de kabel doet om verlies van internetsnelheid te voorkomen. Op de router zelf kun je vervolgens nog een draadloze harde schijf aansluiten, dankzij de snelle verbinding kun je via deze router dus films en series naar je TV streamen of de familiefoto’s centraal op slaan. Zo heb je thuis je eigen Cloud. De Genie App, die bij de router hoort, maakt het makkelijk om de router te installeren en je kunt zelfs vanaf afstand de router beheren, wanneer het bijvoorbeeld bedtijd is (of om gewoon een grapje uit te halen natuurlijk).

Conclusie

De Nighthawk R7000 is de oplossing voor een gezin met gamers, Netflixers en een levendig internetgebruik. Zo zorg je dat er altijd een bepaalde bandbreedte is voor iedere dienst, hoeven er geen kabels getrokken te worden en kun je de router gemakkelijk op afstand bedienen. Helaas hangt hier een redelijk prijskaartje aan, namelijk zo’n 150 euro. Ook is de router best wel fors en is het mogelijk moeilijk om een plaats te vinden waar je de router eventueel kan plaatsen. Het is een router die echt voor de serieuze gebruiker is en technische kennis helpt zeker met het correct instellen van de router. Zoek je een goede draadloze router die super snel is en jaren mee kan? Dan is dit jouw router.


2 Asus RT-AC5300 Tri-Band Router

De Asus RT-AC5300 draadloze router maakt gebruik van zowel tri-band als MU MIMO. Een tri-band router past drie afzonderlijke kanalen toe, één kanaal op de 2,4 GHz-band en twee kanalen op de 5 GHz-band. Dankzij de MU MIMO-techniek kan de router communiceren met meerdere clients tegelijkertijd. De Asus RT-AC5300 ziet er een beetje uit als een stoeptegel, met 8 antennes rondom het apparaat. Vijf netwerkpoorten zijn beschikbaar, waarvan één WAN-aansluiting en vier ethernetpoorten. Verder beschikt het toestel over een tweetal USB-aansluitingen.

Specificaties

Wil je een topmodel router in huis halen, dan maak je met de Asus RT-AC5300 een goede keuze. Dat blijkt uit de indrukwekkende specificaties. Op de 2,4 GHz-band haalt de RT-AC5300 een theoretische datasnelheid van 1000Mbit/s. Voor de twee 5 GHz-kanalen loopt de maximale datasnelheid op tot 2165 Mbit/s. Dankzij de Tri-Band Smart Connect – technologie kiest de router voor elk van de clients automatisch de snelste van de drie frequentiebanden. De CPU is een BCM4709, een dual-core Broadcom-chip die draait op een kloksnelheid van 1,4 GHz. Het toestel maakt gebruik van beamforming, zodat de signalen expliciet in de richting van de clients worden gestuurd. Ook in deze router past Asus hiervoor de AiRadar universele beamforming-techniek toe. De router maakt bovendien gebruik van NitroQAM. Dit is een nieuwe modulatietechniek waarbij de modulatie van het signaal wordt verhoogd van 256-QAM naar 1024-QAM, zodat er 1024 bits gelijktijdig verstuurd worden. Om hieruit het maximale voordeel te halen, moeten de clients natuurlijk wel compatibel zijn met de nieuwe modulatietechniek.

Instelmogelijkheden

De RT-AC5300 draait op de bekende ASUSWRT-firmware. Deze firmware biedt de gebruiker een grote waaier aan instellingen. Via de overzichtelijke webinterface kun je drie gastnetwerken definiëren, waarbij het mogelijk is om een tijdsschema op te geven. Ook het instellen van ouderlijk toezicht wordt ondersteund. De router heeft een real-time virusscanner aan boord, die het draadloze netwerk beveiligt tegen virussen, malware en phishing. Het is bovendien mogelijk om twee bekabelde 1 Gbit/s-ethernetverbindingen te combineren tot één 2 Gbit/s-ethernetpoort. Deze kan dan bijvoorbeeld toegepast worden voor zeer snelle glasvezelverbindingen.

Conclusie

Uit alle testen blijkt dat de Asus RT-AC5300 een zeer krachtige router is. Om optimaal te profiteren van alle mogelijkheden van het apparaat moeten de ontvangende clients wel compatibel zijn met NitroQAM en MU MIMO. Op dit ogenblik is dat voor de meeste clients nog niet het geval. Toch blijven de prestaties, ook voor niet-compatibele clients, uitstekend.


3 Netgear Orbi Wifisysteem

3 toestellen in plaats van één

Netgear levert met zijn Orbi wifisysteem niet één toestel, maar een set van drie toestellen lijken sterk op elkaar, maar bezitten een verschillende functie. Één apparaat is de “echte” WiFi router, terwijl het tweede toestel de rol van satelliet vervult. Met een doordachte plaatsing van router en satelliet in je woning, zorg je ervoor dat heel je huis van WiFi is voorzien. Het Netgear Orbi wifisysteem maakt gebruik van de klassieke 2,4 GHz-band en van twee afzonderlijke 5 GHz-kanalen.

Krachtige draadloze verbinding tussen router en satelliet

Netgear past de krachtigste zender van het Orbi wifisysteem toe voor de draadloze verbinding tussen router en satelliet. Deze wireless connectie vindt plaats via de 5 GHz-band, met een theoretische maximale snelheid van maar liefst 1733 Mbit/s. Vier afzonderlijke datastromen garanderen een betrouwbare connectie tussen beide toestellen. Je zet het satellietapparaat het best ergens centraal in je woning.

3 zenders voor het WiFi in je huis

De overige twee zenders verzorgen de draadloze connectie met de wifitoestellen in je huis. Één van beide zenders gebruikt de 5 GHz-band en is daarmee compatibel met de norm IEEE 802.11ac. De datasnelheid op dit kanaal loopt op tot 866 Mbit/s. De tweede radio zendt uit op de klassieke 2,4 GHz-band en bereikt een datasnelheid van 400 Mbit/s. Beide radio’s passen elk twee afzonderlijke datastromen toe.

De vormgeving

De toestellen van het wifisysteem zijn vrij groot (22,6 x 17 x 6 cm), met een mooie witte behuizing. Het routerapparaat is herkenbaar aan de blauwe bovenzijde. Aan de achterzijde van de apparaten vinden we de beschikbare netwerkaansluitingen. De router bezit drie ethernetpoorten en één WAN-poort, waarop je de modem aansluit. Op de satelliet vind je vier ethernetpoorten terug.

Eenvoudige installatie

Het installeren van het Orbi wifisysteem is een fluitje van een cent. De router en de satelliet zijn vanuit de fabriek al zodanig geconfigureerd dat ze samenwerken. Na het inschakelen zoekt de satelliet automatisch de router en neemt zijn instellingen over. Een tweede satelliet kan in het wifisysteem worden opgenomen, maar moet ook rechtstreeks draadloos communiceren met de router. Er is geen ondersteuning voor mesh-netwerken. De installatie voer je uit via je computerbrowser of met de Orbi-app op je mobiele toestel. Erg uitgebreide instelmogelijkheden bekom je zo niet, ook niet het instellen van een gastnetwerk. Met de optionele Netgear Genie-app is het wel mogelijk om meer geavanceerde instellingen te configureren, waaronder het definiëren van ouderlijk toezicht, gastnetwerken enzovoorts.

Conclusie

Het Netgear Orbi Wifisysteem is een stijlvol systeem dat speciaal bedoeld is voor grote huizen en heeft daarom ook een groot bereik. Dit komt door de combinatie van accesspoint + krachtige WiFi router. Hierdoor wordt een Multiroom WiFi netwerk gemaakt dat ideaal is als je in een groot huis woond. Daarom vinden wij dit de beste WiFi voor router groot bereik!

4 TP-Link Archer C7

Dual-band router van TP-Link

De Archer C7 van fabrikant TP-Link is een dual-band WiFi router. Het toestel zendt uit op de 2,4 GHz en de 5 GHz-band, en is compatibel met de IEEE 802.11ac-standaard. De router haalt theoretisch een datasnelheid van 450 Mbit/s op de 2,4 GHz-band. De snelheid op de 5 GHz-band kan oplopen tot 1300 Mbit/s. Het toestel beschikt over vier 1 Gbit/s-ethernetaansluitingen, een 1 Gbit/s WAN-poort en twee USB2.0-poorten. Aan de achterzijde van het apparaat bevinden zich drie afneembare antennes, waarvan de 5 GHz-radio gebruikmaakt.

Inwendig bevinden zich ook nog drie antennes, die voor de 2,4 GHz-communicatie zorgen. De motor van de TP-Link Archer C7 is de QCA9558-chip van Qualcomm.

De mogelijkheden met deze router

De webinterface biedt heel wat opties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een printer aan te sluiten op een van de USB-poorten, zodat deze als netwerkprinter kan toegepast worden. Als je een externe harde schijf met een USB-poort verbindt, kunnen de bestanden op de harde schijf zowel van binnen als van buiten het netwerk benaderd worden. De router kan dienen als ftp-server en als mediaserver. Het is mogelijk om zowel op de 5 GHz-band als op de 2,4 GHz-band een gastnetwerk in te stellen. Je hoeft dus bezoekers die bij je thuis op het internet willen, geen toegang te geven tot je eigen draadloze netwerk. Je kunt afzonderlijk de tijdsperiode en de bandbreedte voor deze gastnetwerken opgeven. Ook ouderlijk toezicht behoort tot de instellingsmogelijkheden. Hiermee sta je je kinderen toe om binnen bepaalde uren toegang te krijgen tot toegestane websites.

Snelle installatie en uitstekende prestaties

Je zult weinig of geen problemen ondervinden met de installatie van de Archer C7. Via de Quick Setup tab heb je in no time toegang tot het internet. Je hoeft enkel een aantal beveiligingsinstellingen te configureren. Ondanks de relatief lage prijs van deze budgetrouter, verkrijg je uitstekende prestaties op het gebied van datasnelheid. De gebruikersinterface is nog vooral gebaseerd op tekst en mist grafische elementen. De interface ziet er daarom wat verouderd uit en komt zeker voor een update in aanmerking. Samenvattend mogen we echter stellen dat deze router voor zijn prijs uitmuntend werk verricht en in menige woningen zijn nut bewijst.

Conclusie

Samenvattend mogen we  stellen dat deze router voor zijn prijs uitmuntend werk verricht en in menige woningen zijn nut bewijst.

5 De Asus RT-AC87U


Deze Asus router kent naast een hele hoge snelheid ook een heel groot bereik. Uit de vele beoordelingen blijkt dat klanten extreem tevreden zijn met deze router, maar dat het wel een investering is. Zoals blijkt, betaal je dus voor topkwaliteit. Deze router is één van de beste routers in de prijsklasse als jij een groot bereik wilt met een sterke verbinding en vooral niet afhankelijk wilt zijn van een Wi-Fi versterker.

Heb je een groot huis of staat de router in de meterkast en heb je geen mogelijk of zin om kabels te leggen dan is deze router de perfecte oplossing. Deze router biedt snelheden tot 1734 Mbps via de 5 GHz verbinding en tot 600 Mbps op de 2.4 Ghz verbinding de totale bandbreedte is dus ook 2334 Mbps. Heb je een goede internetverbinding? Dan zal er met deze router weinig kwaliteit verloren gaan en kun je ook op grotere afstand nog genieten van een sterke verbinding. Onthoud wel dat in sommige situaties het onmogelijk is om een goede internetverbinding te krijgen, bijvoorbeeld wanneer je dikke betonnen muren hebt of de afstand écht te groot is.

Naast het sterke bereik en de hoge maximumsnelheden is de Asus RT-AC87U getest voor compatibiliteit met een breed scala aan internetadapters, mediaspelers en veel andere apparaten, om jou te garanderen van de beste prestaties. Ook de nieuwe varianten van de Xbox en Playstation consoles zijn getest en werken optimaal. De brede ondersteuning maakt het ook mogelijk voor Apple gebruikers om gewoon gebruik te maken van deze router, er is namelijk volledige ondersteuning voor Time Machine back-ups bij alle Apple apparaten. De hardware van deze Asus router bestaat uit twee aparte processoren, waar veel andere routers gebruik maken van één processor. Zo kan deze router veel beter omgaan met hoge datastromen en kan er wel tot 50% doorvoer verbetering vertoond worden wanneer deze router zich bevindt op een zwaar belast netwerk.

Conclusie

De Asus RT-AC87U is een router die je zult verbazen met zijn bereik en een betrouwbare, hoge snelheid. Met deze hoge snelheid en bereikbaarheid is het een ideale router voor huishoudens die besluiten dat er geen kabel het huis in mag, of situaties waar je genoodzaakt bent om alleen via de WiFi te werken en snelheid een belangrijk aspect voor je is. Het is misschien eenmalig een grote investering maar je kunt jaren vooruit met deze router, zo voorkom je dat je een basis router koopt en jezelf jaren irriteert aan de wegvallende of langzame verbinding. De enige nadelen zijn de grootte, de wat hogere prijs en de kennis die je nodig hebt als je geavanceerde instellingen wilt uitvoeren. Kortom: Heb jij enige kennis van routers, wil je een hoog bereik en is een snel netwerk van hoog belang voor je? Dit is de oplossing voor jouw situatie!

Conclusie

In een wereld van complexe apparaten en uitgebreide instellingen kan het erg uitdagend zijn om zelf te bepalen welke router de beste oplossing is voor jouw situatie. Deze koopgids is er op gericht om jou zo goed mogelijk te kunnen adviseren over de juiste router en komt daarom ook met een concreet aantal voorbeelden om het besluit nog makkelijker te maken voor je. De belangrijkste factoren blijven je verbindingssnelheid, de verbindingssoort en vereisten van het netwerk. Indien je het gevoel krijgt dat er geen een is die specifiek bij jouw situatie past moet je niet vergeten dat het natuurlijk gewoon mogelijk is om meerdere routers aan te schaffen, zo kun je bijvoorbeeld eerst een superveilige VPN router plaatsen en vervolgens de Netgear NightHawk voor een snel WiFI netwerk. Zo zijn er veel combinaties mogelijk maar enige kennis is wel vereist, zodat de instellingen correct gedaan kunnen worden en jouw verbinding optimaal is. We hopen dat ook jij nu weet wat de beste router voor jou is. Als je vragen hebt laat het dan in de reacties weten! 

Geef een antwoord

Nieuws berichten die hier op lijken